De therapeut

Acupunctuur is een vorm van geneeskunde die al vele duizenden jaren wordt toegepast. Nog steeds wordt 1/3 van de wereldbevolking ermee behandeld en dit aantal is groeiende, zeker in de westerse landen. Ik vind het bijzonder dat je met twee of drie naaldjes (soms meer) iemand zo kunt versterken in zijn/haar energie dat klachten veranderen c.q./verminderen en bij meerdere behandelingen op kunnen lossen. Dit zette mij aan tot het willen weten hoe deze manier van behandelen mogelijk is.

De opleiding die ik voor acupunctuur volgde doceert de filosofie van de ‘Stammen en Takken’. Dit houdt in dat er niet alleen gekeken wordt naar de symptomen van een klacht, maar er wordt ook gekeken naar de constitutionele en individuele energieën. Daarnaast wordt ook gekeken naar de invloed van allerlei externe veranderingen die van invloed zijn op de mens, zoals bijvoorbeeld de opvoeding, werkomgeving of het weer. Kosmologie, astronomie spelen eveneens een belangrijke rol en worden weergegeven in de Chinese kalender. Deze spelen een zeer belangrijke rol in het begrijpen van de klachten van en de oplossingen voor de persoon in kwestie.

Omdat elk mens centraal staat in zijn/haar wereld weet ook elk persoon dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om in of uit balans te geraken. Hierbij speelt de levensenergie, binnen de acupunctuur ‘Qi’ genoemd, en het ‘bewustzijn’ en het ‘bewust-zijn’ een zeer belangrijke rol. Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen na de behandeling beter kunnen voelen en terug komen in hun eigen kracht en waarde.

De inzichten die ik als fysiotherapeut heb meegekregen worden nog steeds toegepast. Dit gecombineerd met de holistische aanpak van de acupunctuur is voor mij erg functioneel en door vanuit de verschillende invalshoeken de behandeling te benaderen maakt het voor mij waardevol om iemand te kunnen helpen herstellen.

Om zo vaardig mogelijk te kunnen zijn doe ik daarom met veel plezier aan nascholing. De vernieuwde inzichten en behandelingen worden waar mogelijk toegepast in mijn behandelingen.